четвъртък, юли 30, 2009

Корупцията в България - визуално

By Alek Tomanov in Ingolstadt

Днес се занимавах да направя нещо много интересно. По-долу са резултатите от труда и малкото ми проучване, което разбира се не е учудващо или изненадващо. Поне за нас българите, тъй като така или иначе ни е ясно, какво е положението в BG. Та това, което направих е така известния за блогъри и потребители на интернет "tag cloud" или "label cloud". Но не стандартен а по-специален облак.

Всъщност взех доклада на Европейската Комисия относно прогреса на България под механизма за кооперация и верификация и направих облак от тагове на него. Искаше ми се този облак да включва всички думи в доклада, така че да стане ясно кое се е повтаряло най-много. Не че не можех да го направя и ръчно, както обикновено правим анализ на интервюта, информация или др. в консултантската си дейност. Но исках да е в красив визуален вид. Използвах различни интернет инструменти. Ето ги резултатите.Виждаме, че мнението в доклада относно р. България хич не е позитивно. Преобладаващи думи са: корупция, организирана престъпност, България, комисия, криминален и много други. Разбира се нито едно от тях не е някаква новина. Но не се спрях тук.

Реших да взема доклада на Европейската Комисия и за Румъния. Тук искам да отбележа, честите сравнения, които се правят между двете държави и как се заслепяват българите като се каже от някой член на държавния апарат, че Румъния била в по-лоша позиция от нас и т.н. Та направих и на доклада за Румнъния същия анализ и ето ги резултатите.Това, което виждаме тук е, че повтарящи думи отново са: корупция, комисия, Румъния. Но това, което ми направи впечатление, едно, че липсват думите организирана престъпност и криминален но вместо тях в доклада за Румъния са се появили силно изразени думи като: прогрес, реформа, ниво, нов, система, съдилище и др. Две, че може би Румъния все пак не е толкова по-зле от нас ами, сме ние тези, които са зле!

След всички тези неща казани ми се иска може би да поправя Тодор Колев, че не "Кога ще ги стигнем [американците]?" ами най-добре като за начало да се питаме "Кога ще ги стигнем [румънците]?"


Какво да четеш? От къде могат да дойдат дълбоките промени, които са необходими?

Информацията ти харесва? Абонирай се и получавай новите публикации по email или RSS; или използвай големите бутони горе в дясно.

Няма коментари:

Публикуване на коментар